Hoe beschrijf je processen?
Hoe beschrijf je processen?
Per procesbeschrijving breng je in kaart:
- WAT er gedaan moet worden (de activiteiten, of ook wel processtappen genoemd)
- door WIE (welke rol(len) per activiteit, welke functionaris vervult welke rol)
- aan welke NORMEN moet worden voldaan.
- de hulpmiddelen WAARMEE het proces wordt uitgevoerd.
Hoe beschrijf ik een werkproces?
Het creëren en vastleggen van processen en workflows, bepaalt de manier waarop jouw dagelijkse activiteiten functioneren. Een populaire benadering hiervoor is het opstellen van werkprocessen. Kort gezegd is dit een set instructies die alle relevante stappen en activiteiten van een proces of procedure beschrijft.
Hoe leg je een proces vast?
Een proces is uitstekend vast te leggen in woord en geschrift. Helder schrijven en formuleren is niet zo gemakkelijk, maar dat geldt voor iedere tekst, dus ook voor de beschrijving van een proces. Vanuit die optiek is het maken van een stroomschema een goede oplossing. Een korte toelichting erbij en klaar ben je.
Waarom worden processen beschreven?
Het beschrijven van processen dient vooral om overzicht en inzicht te verschaffen aan betrokkenen, het bevordert de communicatie over het proces en maakt het eenvoudiger veranderingen aan te brengen. Een proces hoeft maar éénmaal goed in kaart gebracht te worden.
Wat is het werkproces?
Een kerntaak bestaat uit verschillende handelingen, de werkprocessen. Werkprocessen zijn de verschillende handelingen om een kerntaak uit te voeren. Deze zijn ook beschreven in het dossier. Om een werkproces goed uit te kunnen voeren moet je over een aantal competenties beschikken.
Wat zijn kenmerken van een proces?
Kenmerken van een proces
- Om een proces uit te voeren zijn er mensen en middelen nodig.
- Een proces bestaat uit een reeks opeenvolgende stappen, die op zichzelf weer bestaan uit activiteiten en handelingen.
- Output wordt opgeleverd aan de interne of externe klant.
Hoe komt een proces tot stand?
De regering maakt wetten in samenwerking met de Eerste en Tweede Kamer (wetgevende macht). Een wet begint met een wetsvoorstel en is klaar na publicatie in het Staatsblad. Daartussen ligt een vast aantal stappen, die alle wetsvoorstellen moeten doorlopen.