Blog

Hoe varens planten?

Hoe varens planten?

Plant varens in de tuin bij voorkeur op een schaduwrijke plek in niet te droge, humusrijke grond. Zorg voor wintergroene soorten ook voor een beschut plekje uit de wind, koude wind kan ervoor zorgen dat het blad ‘s winters uitdroogt. Een goede tijd om varens te planten is het voorjaar of het najaar.

Hoe verspreiden varens zich?

Varens vermenigvuldigen zich op meerdere manieren: via sporen vegetatief via: worteluitlopers of broedbollen aan het blad. Vermeerdering via sporen De meest kenmerkende en meest gebruikte vermeerdering van varens vindt plaats door middel van sporen.

Hebben varens bladeren?

De meeste varens hebben bladeren die zich afrollen vanuit een krul. De bladkleur varieert van lichtgroen, zilvergrijs, diep donkergroen, roodachtig tot zelfs brons. Ook de bladvormen verschillen. Denk maar aan het gesloten blad van de Asplenium of de diep ingesneden soorten als de Nephrolepis- of Adianthumsoorten.

Welke varens woekeren?

  • Mannetjesvaren. Dryopteris filix-mas. Lijkt op wijfjesvaren, maar is wat grover van structuur.
  • Bekervaren. Ook wel trechtervaren, europese struisvaren. Matteuccia struthiopteris.
  • Bolletjesvaren. Onoclea sensibilis. Mooie, sterk woekerende varen die wat zijn ver-schijnìngsvorm betreft nogal afwijkt van andere soorten.

Waar groeien varens het best?

Varens houden over het algemeen van een humusrijke en goed vochthoudende bodem. Daarnaast zijn er een aantal soorten die houden van een stenige ondergrond zoals de tongvaren en de Steenbreekvaren. Meestal groeien varen goed op een schaduwrijke standplaats in een goed doorlaatbare, wat zure bodem.

Hoe planten paardenstaarten zich voort?

Een paardenstaart heeft verschillende typen sporen. De sporen groeien uit tot bladgroenhoudende voorkiemen (prothallia). Deze zijn bij de paardenstaarten mannelijk of vrouwelijk. In dit stadium vindt de bevruchting plaats waarna de paardenstaart tot een volledige plant kan uitgroeien.

Hoe ziet een varens er uit?

Varens kunnen heel klein zijn, vanaf enkele millimeters, maar ook heel hoog, tot wel dertig meter hoog, en alles daar tussenin. Ze hebben bladeren (ook wel bladveren genoemd) van enkele millimeters tot wel acht meter lengte. Varens staan bekend als groene planten, maar zijn soms ook rood of paars, geel of oranje.

Hoe groot is een varen?

Heeft een varen bloemen?

Varen behoren tot de oudste planten die de aarde kent en ze waren er al meer dan 400 miljoen jaar geleden, lang vóór enige plant bloemen voort-bracht. Verspreid over de wereld zijn er ongeveer 10.000 soorten, waarvan het merendeel in warmere streken thuis hoort en in onze tuinen niet gedijt.

Wat voor grond hebben varens nodig?

De meeste soorten prefereren een neutrale tot kalkhoudende bodem (uitzonderingen: Blechnum- en Cryptogrammasoorten, deze prefereren zure, vochtige grond). De reden dat varens langs de rand van een vijver en in moerastuinen zo goed gedijen, is de luchtvochtigheid aldaar.

Welke varens zijn er?

Varens zijn sterke en makkelijke vaste planten….De top 5 Varen soort zijn:

  • Japanse regenboog Varen.
  • Herfstvarens.
  • Gewone Eikvaren.
  • Wijfjesvaren.
  • Zachte Naaldvaren.