Helpful tips

Kan ebola in Nederland komen?

Kan ebola in Nederland komen?

De kans dat iemand besmet raakt met het ebolavirus en het zo meeneemt naar Nederland is aanwezig, maar heel klein. Mensen worden alleen ziek door direct contact met een patiënt of door het bereiden of eten van bushmeat (rauw apen- of vleermuizenvlees). Ebola is pas besmettelijk als iemand daadwerkelijk klachten heeft.

Hoe is het ebola virus ontstaan?

De oorzaak van ebola is een virus, het ebolavirus. Dit virus komt ook voor bij Afrikaanse vleermuizen. De vleermuis kan andere dieren besmetten door ze te bijten (speeksel). Maar ook de poep, urine en het bloed van de vleermuizen zijn besmettelijk.

Hoeveel mensen besmet met ebola?

In totaal zijn er 11.301 mensen overleden aan ebola, onder meer in Guinee (2536), Sierra Leone (3956) en Liberia (4809) en nog 15 mensen in andere landen (CDC, 17 feb 2016).

Waarom is ebola zo dodelijk?

De afloop van de ziekte is in 70 tot 90% van de gevallen dodelijk. De reden is dat het ebolavirus zich niet heeft aangepast aan de mens. In tegenstelling tot de meeste andere virussen die een gastheer zoeken om zich te verspreiden, vergiftigt het virus de mens waardoor die snel sterft.

Wat is er gebeurd met ebola?

Ebola is alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of door het slachten en opeten van een ziek dier. Eenmaal besmet is er een grote kans op overlijden. In Afrika overlijdt meer dan de helft van de patiënten. Er is geen goede behandeling tegen ebola.

Hoe werkt ebola virus?

Ebola is een ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat bloedingen in je lichaam veroorzaakt. Het virus kan de mens bereiken door het slachten en eten van een ziek dier. De ziekte komt vooral voor in landen in Midden-Afrika. Als je besmet bent, treden de symptomen binnen 2 tot 21 dagen op.

Hoe werkt het ebola virus?

Is er ebola in Belgie?

Risico voor België De kans dat een besmet persoon het ebola-virus naar ons land brengt is niet onbestaande. Verspreiding van het virus is dan weer zeer klein. In België volgen de verschillende overheden de situatie zeer nauw op.

Hoe werkt het Ebola vaccin?

Wanneer een persoon het vaccin toegediend krijgt, veroorzaakt dit een immuunrespons tegen het viruseiwit. Wanneer de persoon later in contact komt met het feitelijke virus, herkent het immuunsysteem het viruseiwit en is het al voorbereid om het virus aan te vallen en de persoon te beschermen tegen Ebola- virusziekte.

Hoe werkt het Ebola virus?

Hoe gevaarlijk is ebola?

De ziekte is zeldzaam en leidt vaak tot bloedingen in het lichaam. Tot nu toe komen uitbraken van deze ziekte alleen voor in delen van Afrika. Ebola is alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of door het slachten en opeten van een ziek dier. Eenmaal besmet is er een grote kans op overlijden.

Wat zijn de gevolgen van ebola?

Ze lijken erg op de symptomen van bijvoorbeeld malaria en griep: hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, en zwakte. Dat maakt het moeilijk om ebola snel vast te stellen. In een volgende fase gaat het om braken, diarree, huiduitslag, en nier- en leverproblemen. Sommige patiënten krijgen inwendige en uitwendige bloedingen.