Helpful tips

Kan je nierstenen uitplassen?

Kan je nierstenen uitplassen?

Kleine niersteentjes kunt u uitplassen, maar soms blijft een steentje in de urinewegen steken. Dit kan de oorzaak zijn van een niersteenaanval. Een niersteentje kan soms ook de oorzaak zijn van stuwing of een infectie in de urinewegen.

Hoe groot is een niersteen?

Nierstenen variëren doorgaans in grootte van zandkorrelgroot tot kastanjegroot; de klachten nemen niet noodzakelijk toe met de grootte. In 2009 werd een uitzonderlijk grote niersteen met een diameter van 17 centimeter en een gewicht van ongeveer 1125 gram bij een Hongaarse man verwijderd.

Hoe nierstenen behandelen?

De meeste nierstenen kunnen behandeld worden met de niersteenverbrijzelaar (ESWL) of door middel van een flexibele ureterorenoscoop (URS). Zeer grote nierstenen bevinden zich veelal in de nier zelf en kunnen beter behandeld worden met een kleine ingreep langs de huid (percutane ingreep).

Hoe komt het dat je nierstenen krijgt?

Nierstenen ontstaan wanneer er teveel moeilijk oplosbare zouten en mineralen in de urine zitten. In plaats van in de urine op te lossen, vormen deze stoffen kleine kris- tallen die samenklonteren tot een steentje.

Hoe lang duurt niersteen operatie?

Over het algemeen kunt u na twee weken uw werkzaamheden weer oppakken. Als u binnen vier weken koorts krijgt (temperatuurverhoging van boven de 38,0°C), kunt u tijdens kantooruren bellen met de polikliniek Urologie. Buiten kantooruren en in het weekend kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp.

Waarom doen nierstenen pijn?

Een koliekaanval ontstaat wanneer een niersteen vanuit de nier de urineleider inschiet en daar blijft steken. Doordat de steen vastzit in de urineleider, kan de urine niet goed worden afgevoerd. De nier raakt hierdoor steeds verder gevuld met urine. Dit noemt men stuwing (dilatatie) en kan veel pijn geven.

Hoeveel mensen krijgen nierstenen?

Het voorkomen van stenen blijkt in de westerse wereld toe te nemen, hetgeen hoogstwaarschijnlijk samenhangt met veranderingen in levenswijze en eetgewoonten. Geschat wordt dat nierstenen bij 1% van de Nederlandse bevolking voorkomen, maar slechts 0,1% heeft klachten. Vaak komen nierstenen familiair voor.

Hoe snel ontstaat een niersteen?

Deze afvalstoffen verlaten uw lichaam via de urine. Nierstenen ontstaan wanneer er teveel moeilijk oplosbare zouten en mineralen in de urine zitten. In plaats van in de urine op te lossen, vormen deze stoffen kleine kris- tallen die samenklonteren tot een steentje.

Hoe weet je dat je nierstenen hebt?

Misselijkheid, braken en zweten komen vaak voor. Pijn bij het plassen komt voor als de steen in het onderste deel van de urineleider zit. Soms heb je voortdurend het gevoel dat je moet plassen (mictiedrang). Er kan ook bloed en etter in de urine aanwezig zijn.

Kunnen nierstenen groeien?

Ze komen vaak voor in combinatie met infecties aan de urinewegen. Dit zijn stenen die snel groeien, hard zijn en vaak en snel terug kunnen komen. Risicofactoren voor deze stenen zijn een hoge zuurgraad (pH) van de urine en een lage hoeveelheid magnesium en calcium in de 24-uurs urinebepaling.