Blog

Kan man springa naer det regnar?

Kan man springa när det regnar?

Springa i regn kan vara härligt – men hur ska jag tänka? – Om det inte bara duggar utan faktiskt regnar rätt ordentligt: välj en regnjacka. Självklart ska du välja en som är anpassad för löpning, alltså med ventilationsöppningar och mesh på rätt ställen.

Vad ska man ha på sig när man löper?

0-5 grader: Långa tights, underställströja, funktionströja och en löparjacka eller softshelljacka. Använd även vantar och en mössa eller pannband då mycket värme går ut via huvudet. 5-10 grader: Långa tights, funktionströja och en lättare vindjacka.

När kan man springa i shorts?

-5 – 3 °C: Långärmat+T-shirt/linne + långbyxor utan långkalsonger, vantar och/eller mössa. 3 – 10 °C: T-shirt + långärmad, shorts, inget underställ. 10 – 15 °C: Shorts & T-shirt/linne. Över 15 °C: Shorts & T-shirt/linne.

Varför tights när man springer?

Det är många som väljer att springa i tights som sitter nära kroppen men som man har stor rörelsefrihet i. När det blir riktigt kallt så tycker många det är skönt med lite tjockare tights, men man kan oftast klara sig med tunna tights året runt.

Är det bra att springa i regn?

– Regn är en del av löparens vardag och egentligen är det inget fysiskt hinder. Det svåra är att motivera sig att ge sig ut. När man väl är ute I regnet brukar det kunna vara skönt – den fuktmättade luften gör det lätt att andas.

Vad är en Löparjacka?

Löparjackan är det yttre lagret på överkroppen och dess viktigaste uppgift är att skydda dig mot väder och vind. Jackan fungerar med andra ord som din sköld mot kyla, regn och blåst.

Hur klär man sig för Vinterlöpning?

Med trosor, bh och kalsonger i bomull absorberas svett och fukt vilket gör att du, trots kvalitativa funktionskläder, snabbt blir kall och blöt. Välj istället underkläder i polyester som inte binder väte utan transporterar ut fukten genom plagget.

Hur många minusgrader kan man springa i?

– Om det är kallare än minus 15 så ska du helst inte springa utomhus om du inte äger en andningsmask. Med andningsmask kan du utan problem springa utomhus till uppemot 25 minusgrader och det går bra att till och med köra intervaller.

Hur effektiv är löpning?

Löpning är bra för dig. Studier visar att idrott, och därmed löpning, är bra för din hälsa. Regelbunden fysisk aktivitet hjälper till att upprätthålla det muskuloskeletala systemet (muskler och ben) och minskar risken för diabetes, högt kolesterol, högt blodtryck och till och med hjärt-kärlsjukdomar.

Varför Löparkeps?

En keps eller mössa gjord för löpning är anpassad för att sitta som den ska under rätt förhållanden. Den har även god andningsförmåga som bidrar till att du slipper bli kall när du svettas. Med en löparkeps eller mössa är du väl förberedd för springturer när temperaturen sjunker.

Varför tights under shorts?

– Kompression är framför allt bra för återhämtning då det har en effekt på ökad blodcirkulation. Under träning ökar inte kompressionen blodcirkulationen, men ger en tight känsla och minimerar vibrationer i musklerna vid exempelvis löpning. Kläder med kompression används inte bara under träning.

Varför träna i tights?

Kompressionen i tights hjälper också till att hålla blodcirkulationen igång och hjälper till att snabba upp musklernas återhämtningstid. Träningstights finns anpassade för skidåkare, cyklister, löpare eller för de som tränar på gym, det finns tights för alla olika sporter.