Helpful tips

Kun je bestraling onderbreken?

Kun je bestraling onderbreken?

Zodra de bestraling begonnen is, is het het beste ze niet te onderbreken. De totale dosis straling is meestal te hoog om in één keer gegeven te worden. De radiotherapeut-oncoloog bepaalt hoe krachtig de bestraling moet zijn. Hij houdt rekening met het type kanker en de plaats van het gezwel.

Wie krijgt oproep voor griepprik?

De griepprik is gratis voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Bijvoorbeeld mensen van 60 jaar en ouder, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld long- of hartaandoeningen. Deze mensen ontvangen van hun huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik.

Hoelang kan je griepvaccin bewaren?

Griepvaccins zijn waterige suspensies van influenza-antigenen. Evenals andere biologische geneesmiddelen zijn de vaccins relatief instabiel. Bij 2-8 oC is de bewaartermijn gesteld op 12 maanden vanaf de productiedatum.

Wat zijn de gevolgen van radiotherapie?

Naast het bekende haarverlies kunnen mensen die bestraald worden ook kampen met aften in de mond, huidproblemen, misselijkheid, zenuwproblemen (tintelingen en een voos gevoel in handen en voeten), een verhoogd risico op infecties, enz. Het kan gaan om ernstige complicaties die de levenskwaliteit kunnen aantasten.

Hoe lang blijft bestraling doorwerken?

Hoe lang werkt de bestraling door? Kankercellen sterven geleidelijk af. Zelfs nadat de behandeling is gestopt, gaat de werking van de bestraling nog enige tijd door. Het uiteindelijke resultaat wordt daardoor pas een aantal weken tot maanden na afloop van de behandeling bereikt.

Hoe lang duurt pijn na bestraling?

De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk en verdwijnen enkele weken na het beëindigen van de bestralingsreeks. Bijwerkingen van bestraling komen alleen voor in de delen van het lichaam die bestraald worden. Als u bijvoorbeeld op de borst bestraald wordt, kan uw hoofdhaar er niet van uitvallen.

Wie mag geen griepprik?

U krijgt geen griepprik als u koorts heeft, een stootkuur prednison heeft gekregen of allergisch bent voor de bestanddelen van de griepprik (zoals kippen-eiwit of de antibiotica gentamicine of neomycine). Ook kinderen onder de 6 maanden mogen geen griepprik.

Wat kost een griepprik bij de apotheek?

Het is wel mogelijk om de vaccinatie zelf te betalen. Hiervoor neem je contact op met je huisarts. Vervolgens koop je het griepvaccin bij de apotheek en laat je de prik zetten bij de assistente. De kosten hiervoor bedragen 25 tot 40 euro.

Hoe lang mag griepvaccin uit frigo?

Bij een stroomonderbreking van minder dan 4 uren moet de koelkastdeur gesloten blijven. Als de stroomonderbreking meer dan 4 uren duurt moeten de vaccins in een andere koelkast met juiste temperatuurinstelling bewaard worden.

Hoe bewaar je een griepvaccin?

Griepvaccin koel bewaren Dat betekent in een goed functionerende koelkast tussen 2°C en 8°C. Het is aangewezen de vaccins te bewaren in het centrale gedeelte van de koelkast, voldoende verwijderd van het koelelement achteraan.

Is bestralen gevaarlijk?

De meeste mensen worden uitwendig bestraald: daarbij komt de bestraling vanuit een machine buiten het lichaam. Na die uitwendige bestraling blijft er geen straling achter in het lichaam, ook niet in uw zweet, urine, ontlasting of sperma. U geeft ook geen straling af. Er is dus geen gevaar voor uw omgeving.

Hoe voel je je na een bestraling?

De bijwerkingen hangen samen met het gebied dat bestraald wordt. Maar er zijn ook een aantal algemene reacties die op kunnen treden, zoals vermoeidheid, meer behoefte aan slaap en minder eetlust. De meeste bijwerkingen verdwijnen enkele weken na de laatste bestraling.