Helpful tips

Kun je woning ruilen?

Kun je woning ruilen?

Voor woningruil heeft u allebei toestemming van uw verhuurder nodig. De verhuurder bepaalt de voorwaarden, bijvoorbeeld wat het inkomen moet zijn van de nieuwe huurder. Wil de verhuurder geen woningruil? Dan kunt u de rechter vragen om indeplaatsstelling.

Wat betekent woningruil?

Woningruil betekent dat u uw woning ruilt met die van iemand anders.

Wat is driehoeks woningruil?

Soorten woningruil Daarbij is er ook een driehoeksruil. Bij deze vorm van ruilen, zijn drie verschillende huurders (of kopers) betrokken die alle drie in een woning van een van de andere twee betrokkenen gaan wonen.

Waarom woningruil?

Groot voordeel van woningruil is volgens Ruud Houwers dat je geen inschrijftijd nodig hebt en buiten de wachtlijsten om aan een ander huis kunt komen. ,,Je verliest je inschrijftijd bij de corporatie niet, waardoor je sneller in aanmerking komt voor een nog beter passende woning.

Hoe lang moet je in je huis wonen voor woningruil?

Bij woningruil moet u er rekening mee houden dat de huur van de woning die u wilt betrekken aangepast wordt. Er is dus een grote kans dat u en/of uw ruilpartner met een huurverhoging te maken krijgt/krijgen. De ruilwoning is passend voor de leeftijdsgrens. U bewoont de ruilwoning minimaal één jaar.

Wat is een driehoeksruil?

De eenvoudigste vorm van woningruil. Twee woningeigenaren willen in de woning van de ander wonen en ruilen dus hun woning met die van de andere eigenaar. Natuurlijk is het ook mogelijk om met meerdere eigenaren te verhuizen. Hieronder ziet u de driehoeksruil, 3 eigenaren ruilen van woning.

Hoe verhuis je met woningruil?

Via de website Woningruil.nl kunt u in contact komen met huurders die hun woning willen ruilen. Degene met wie u ruilt, hoeft niet altijd bij dezelfde woningbouwcorporatie te huren. U mag in veel gevallen ruilen met iemand die aan de andere kant van het land woont.

Kan je een sociale huurwoning ruilen?

U kunt uw huurwoning ruilen met de huurwoning van iemand anders. De verhuurder moet de woningruil wel goedkeuren. Ook de andere huurder moet toestemming krijgen van de verhuurder.

Wie heeft woningruil gedaan?

Kantonrechter geeft toestemming voor de woningruil; bestaande huurovereenkomst wordt voortgezet. Als de kantonrechter uw vraag om indeplaatsstelling toewijst, blijft de bestaande huurovereenkomst met dezelfde inhoud als voorheen gehandhaafd. Het enige dat verandert is dat uw verhuurder een andere huurder heeft gekregen …

Heb ik een huisvestingsvergunning nodig?

Ja, u heeft een huisvestingsvergunning nodig wanneer u een woning of kamer gaat huren in een straat of buurt waar de huisvestingsvergunningsvereiste geldt. Dit geldt voor huurwoningen en kamers van particuliere verhuurders en woningcorporaties.

Hoe werkt Driehoeksruil?

Hieronder ziet u de driehoeksruil, 3 eigenaren ruilen van woning. De meest bekende woningruil. Wordt de eerste woning, links in het treintje, verkocht, dan worden automatisch de andere 3 woningen ook verkocht. Zo lang de koper van de eerste woning niet is gevonden gebeurt er niets.

Welke papieren nodig bij woningruil?

Documenten voor ‘gewone’ woningruil

  • Gescande kleuren kopie van de voor- en achterkant van uw ID of uw paspoort.
  • Inkomensverklaring van de Belastingdienst van het afgelopen jaar of het voorgaande jaar.
  • Historisch uittreksel van de gemeente met daarop uw burgerlijke staat én gezinssamenstelling.