Trending

Saako asumistuen takautuvasti?

Saako asumistuen takautuvasti?

Voit hakea tukea kätevästi verkossa. Asumistukea voi saada takautuvasti vain hakemiskuukautta edeltävän kuukauden ajalta. Muista liittää hakemukseen tarvittavat liitteet. Näin nopeutat hakemuksen käsittelyä.

Voiko asumistukea hakea ennen muuttoa?

Vastaus kuuluu: Mieluiten heti, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu. Niissä tilanteissa, joissa vuokrasopimuksen laatiminen jää viime tinkaan muuton yhteydessä, asumistuen hakemus on hyvä jättää jo ennakkoon. Hakemuksen jättämisestä sinulla on kaksi viikkoa aikaa toimittaa allekirjoitettu vuokrasopimus Kelaan.

Pitääkö asumistuki hakea joka vuosi?

Asumistuen saaja hakee asumistuen tarkistusta Kelasta vuoden välein (vuositarkistus) tai aikaisemmin, jos ruokakunnan olosuhteet muuttuvat (välitarkistus). Kela lähettää kotiin kirjeen ja ohjeet asumistuen vuositarkistuksen hakemiseen.

Pitääkö Kelalle ilmoittaa tulot?

Kela saa nykyisin tiedot palkkatuloista tulorekisteristä, mutta asiakkaan on edelleen ilmoitettava tulojen muutoksesta Kelaan. Yleinen asumistuki tarkistetaan tulojen muutoksen vuoksi silloin, kun ruokakunnan yhteenlasketut kuukausitulot suurenevat vähintään 400 e/kk tai pienenevät vähintään 200 e/kk.

Paljonko asumistukea voi saada?

Paljonko voit saada yleistä asumistukea? Asumistuki voi olla korkeintaan 80 % eli neljä viidesosaa asumismenoista. Maksat siis itse asumismenoistasi aina vähintään 20 % eli yhden viidesosan. Asumistukea ei kuitenkaan makseta kaikista asumismenoista, vaan hyväksyttävät asumismenot on määritelty laissa.

Saako eläkkeensaajan asumistukea takautuvasti?

Asumistukea voi saada takautuvasti enintään 6 kuukautta sen hakemisesta. Kela tarkistaa asumistuen määrän viimeistään 2 vuoden kuluttua sen myöntämisestä. Ilmoita Kelaan, jos olosuhteissasi tapahtuu muutos sitä ennen. vastaavat etuudet ulkomailta.

Missä vaiheessa haen asumistukea?

Asumistuki myönnetään aina kuukauden 1. päivästä alkaen. Jos esimerkiksi vuokrasopimus on voimassa 15.3. alkaen, tuki myönnetään 1.4.

Voiko asumistukea hakea kesken kuukauden?

Re: Asumistuki ja vuokrasopimuksen alkaminen kesken kuukaude Yleinen asumistuki voidaan myöntää aina kuukauden 1. päivästä alkaen. Jos siis vuokrasopimus alkaa 4.10

Mitä tarvitaan Asumistukihakemukseen?

Yleistä asumistukea saa vuosittain noin 140 000 ruokakuntaa. Viime vuonna uusia asumistukihakemuksia saapui Kelaan noin 100 000. Asumistukihakemukseen tarvitaan yleensä myös liitteitä, esimerkiksi kopio vuokrasopimuksesta. Liitteitä ei voi toimittaa sähköisessä muodossa.

Miten haet asumislisää tai asumistukea?

Lähetä hakemus ja liitteet verkossa. Kirjaudu OmaKelaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Hae yleistä asumistukea OmaKelassa. todistus vuokran tai vastikkeen määrästä, jos vuokran tai vastikkeen eritelty määrä ei selviä muista liitteistä, kuten vuokrasopimuksesta tai vuokrankorotusilmoituksesta.

Pitääkö Kelalle ilmoittaa kesätöistä?

Lain mukaan Kelalle on ilmoitettava, jos tulo tai keskiarvotulo nousee enemmän kuin 400 euroa tai laskee yli 200 euroa kuukaudessa edelliseen tukipäätökseen verrattuna. Koko vuoden aikana liikkumavaraa on lain mukaan siis käytännössä 4 800 euroa.

Paljonko voi tienata että saa asumistukea?

Voit ansaita joka kuukausi 300 euroa ilman, että se vaikuttaa asumistukeen. Jos siis esimerkiksi saat palkkaa 800 euroa kuussa, asumistuen määrää laskettaessa summasta huomioidaan 500 euroa. Tärkeää on muistaa, että kaikkien ruokakunnan jäsenten yhteenlasketut tulot vaikuttavat asumistuen määrään.