Questions and answers

Waarom hebben ouderen last van incontinentie?

Waarom hebben ouderen last van incontinentie?

Achter incontinentie bij ouderen kunnen zowel een fysieke-, cognitieve- als consumptieve oorzaken liggen. Bij fysieke oorzaken kunt u denken een aandoening aan belangrijke organen zoals bijvoorbeeld de blaas, de darmen of het bekkenbodem. Afwijkingen aan het zenuwstelsel kunnen eveneens incontinentie veroorzaken.

Wat zijn drie oorzaken van urine-incontinentie bij ouderen?

Oorzaken van incontinentie Ziekten van blaas, sluitspieren, bekkenbodem, darmen, endeldarm. Ziekten van zenuwstelsel. Problemen met mobiliteit en obstakels. Problemen met cognitie.

Welke ouderdomsziekten hebben als complicatie incontinentie?

Een gezonde levensstijl en tijdige behandeling van hoge bloeddruk, hoog cholesterol en suikerziekte hebben onder meer effect op het voorkomen van incontinentie. Dat komt omdat incontinentie vaker voorkomt bij deze ouderdomsziekten.

Wat kan incontinentie veroorzaken?

De belangrijkste oorzaken van urine-incontinentie zijn: Verzwakking van het bekkenbodemspieren en steunweefsel. Slechte afsluiting van de plasbuis. Een overactieve blaas door een neurologische aandoening.

Wat te doen bij incontinentie ouderen?

Het type incontinentie en de onderliggende oorzaak zijn met behulp van anamnese, lichamelijk en aanvullend onderzoek goed te achterhalen. Er is ook een effectieve behandeling beschikbaar, bestaande uit blaastraining in het geval van urgeincontinentie en bekkenbodemspieroefeningen in het geval van stressincontinentie.

Wat kan de oorzaak zijn van urineverlies?

Wat kan er fout lopen bij het urineren?

Er bestaan veel verschillende oorzaken van urineretentie: bijwerkingen van geneesmiddelen die inwerken op het zenuwstelsel; een goedaardige prostaatvergroting (bij mannen); verzakking van de baarmoeder, de blaas of de einddarm (bij vrouwen);

Wat zijn de symptomen van incontinentie?

Symptomen Ongewenst urineverlies

  • Bij inspannings- of stressincontinentie verliest u urine bij lachen, hoesten, springen of tillen.
  • Bij aandrangincontinentie voelt u plotseling een niet te onderdrukken aandrang om te plassen.
  • Bij gemengde incontinentie hebt u zowel inspannings- als aandrangincontinentie.

Wat kun je adviseren bij incontinentie?

Absorberende materialen die urine en/of ontlasting opnemen en vasthouden. Afvoerende materialen die helpen om urine en/of ontlasting af te voeren en op te vangen. Afsluitende materialen die voorkomen dat iemand ongewild urine en/of ontlasting verliest.