Most popular

Wat gebeurd er als je trombose krijgt?

Wat gebeurd er als je trombose krijgt?

Trombose betekent dat er in een bloedvat een bloedstolsel ontstaat. Het stolsel kan langzaam groter worden en het bloedvat afsluiten. Bij een trombosebeen ontstaat er een bloedstolsel in de diepe aderen van (meestal) uw onderbeen.

Wat is het verschil tussen trombose en longembolie?

Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Trombose in de aders komt het meeste voor in de benen, een trombosebeen. Als een stolsel losschiet, kan dit leiden tot een longembolie.

Wat doen ze tegen trombose?

Trombosebeen wordt inderdaad meestal behandeld met antistollingsmiddelen zoals DOAC’s. Hoe lang hangt af van het risico op nieuwe trombose en verschilt van persoon tot persoon. In speciale gevallen, bijvoorbeeld bij een andere ziekte of verminderde nierfunctie, worden andere medicijnen voorgeschreven.

Waaruit bestaat een trombus?

Trombose is de aandoening dat er in een bloedvat een bloedstolsel, de zogenaamde trombus, gevormd wordt. Trombose kan ontstaan in slagaderen en aderen. Een slagaderlijke (arteriële) trombus leidt tot een verminderde bloedtoevoer in de weefsels die door deze slagader worden verzorgd.

Kan je doodgaan door trombose?

Trombose is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. 1 op de 4 mensen overlijdt aan de directe of indirecte gevolgen van veneuze of arteriële trombose.

Hoe ontstaat diep veneuze trombose?

Via verbindende bloedvaten stroomt zuurstofarm bloed naar de diepe aderen. Deze aderen lopen onder de spieren door richting het hart en de longen en brengen zuurstofarm bloed naar de longen. Als in deze dieper gelegen aderen een stolsel ontstaat, dan wordt dit een diep veneuze trombose (DVT) genoemd.

Kun je doodgaan aan trombose?

Trombose is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. 1 op de 4 mensen overlijdt aan de directe of indirecte gevolgen van veneuze of arteriële trombose. Bekijk hieronder meer informatie over trombose.

Kan een trombosebeen vanzelf overgaan?

Het lichaam lost normaal zelf de stolsels op en zal dit ook doen in het geval van een trombose of een longembolie.

Hoe gevaarlijk is een trombosebeen?

Als een bloedpropje een bloedvat in het been afsluit, ontstaat een trombosebeen. Het is belangrijk dat er meteen een medische behandeling volgt, omdat een trombosebeen kan leiden tot een levensgevaarlijke longembolie en of posttrombotisch syndroom.

Hoe voelt bloedklonter in been?

Als een bloedklonter de afvoer van het bloed naar het hart belemmert, kan het been zwellen, wat wel eens een trombosebeen wordt genoemd. Andere mogelijke symptomen zijn: een zwaar gevoel in het been. pijn die toeneemt bij het stappen (waardoor je moeite ervaart om te stappen)

Waaruit kan een embolie ontstaan?

Als de binnenste laag van de wand van een bloedvat (het endotheel) beschadigd is, kan zich daarop een bloedstolsel vormen. Een deel van de trombus kan losraken en meegevoerd worden met de bloedstroom. Op die manier komt dat embolus in de slagaders, die steeds vertakken en nauwer worden.

Waar komt de naam trombose vandaan?

Trombose is de afsluiting van een ader of slagader door een bloedprop (trombus in het Latijn). In ons bloed zitten stoffen die zorgen voor bloedstolling. Zodra een wondje ontstaat, zorgen deze stoffen dat het wondje sluit en het bloeden stopt.