Most popular

Wat is een angina pectoris?

Wat is een angina pectoris?

Angina Pectoris (hartkramp) is de pijn die u krijgt als een deel van de hartspier minder zuurstof krijgt dan nodig is. Dit zuurstofgebrek ontstaat meestal door een vernauwing van de kransslagaders van het hart.

Hoe weet je of je angina pectoris hebt?

Angina pectoris kan voelen als een beklemmende, drukkende of benauwende pijn midden op de borst. Het voelt soms alsof er een knellende band om de borst zit. De pijn kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug of maagstreek en kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken.

Wat is angina pectoris Wikipedia?

Angina pectoris is een drukkend, respectievelijk zwaar gevoel en/of pijn midden op de borst (angineuze pijn) dat ontstaat als de hartspier niet voldoende zuurstofrijk bloed toegevoerd krijgt om het hart zijn werk te laten doen.

Wat is een Angor?

Angina pectoris (angor) Dit is kortdurende pijn in de hartstreek, als gevolg van een tijdelijk zuurstoftekort in de hartspier. Meestal komt dit voor wanneer het hart belast wordt. Er zijn 2 vormen van angina pectoris: stabiele en onstabiele angina pectoris.

Welke onderzoeken bij angina pectoris?

Om te onderzoeken of u angina pectoris heeft wordt een hartfilmpje (ECG) gemaakt. Op het moment dat er klachten zijn, zijn er afwijkingen op het hartfilmpje zichtbaar. Misschien is ook aanvullend onderzoek nodig.

Is angina pectoris te genezen?

De klachten ontstaan wanneer het hart om meer zuurstof vraagt en verdwijnen vrij snel in rust. Stabiele angina pectoris heeft meestal geen dringende medische hulp nodig. Maak een afspraak met de huisarts als de aanvallen van pijn op de borst: toenemen.

Hoe lang duurt angina pectoris?

Een aanval van angina pectoris verdwijnt meestal weer na enkele minuten rust. Als de klachten langer dan 5 minuten duren en niet verdwijnen in rust, dan kan er sprake zijn van een hartinfarct.

Wat is een hartkramp?

Bij hartkramp heeft u korte aanvallen van een drukkend, pijnlijk of benauwd gevoel in uw borstkas. U krijgt de klachten als u zich inspant, bij kou, na vet eten of bij emoties. Uw hart krijgt even te weinig zuurstof. De klachten zijn meestal in een paar minuten over.

Wat is Ischemiedetectie?

In het algemeen zal er ischemie detectie middels een niet invasieve beeldvormende techniek worden verricht (inspanningstest, stress echocardiografie, MIBI SPECT, Magnetic Resonance Imaging (MRI)) of zal er, indien de verdenking hoog is, een hartkatheterisatie verricht worden, waarbij de anatomie van de coronairen met …

Wat is de werking van nitraten?

Bij klachten van pijn op de borst, bijvoorbeeld bij angina pectoris, kunnen nitraten genomen worden. Deze medicijnen verwijden de vaten. Hierdoor stroomt er meer bloed door de kransslagaders. Ze zorgen voor snelle verlichting van de pijn.

Wat is het verschil tussen een hartinfarct en een angina pectoris?

Zowel angina pectoris en het hartinfarct zijn aandoeningen die een zuurstoftekort in de hartspier veroorzaken, met als belangrijkste verschil dat de schade bij angina pectoris zich herstelt en bij het hartinfarct onherstelbare schade ontstaat.