Wat is een antipestbeleid?
Wat is een antipestbeleid?
Met een anti-pestprotocol laat de school zien, aan ouders en leerlingen, dat zij pesten serieus neemt, hoe zij pesten voorkomt en aanpakt. Van belang is dat het anti-pestprotocol bij iedereen in de schoolgemeenschap bekend is en wordt gehanteerd in pestsituaties.
Wat moet er in een protocol voor pesten staan?
Een pestprotocol is een document waarin staat welke procedure de school doorloopt als er een pestgeval is in de school. Er is sprake van pesten als een of meer leerlingen een of meer klasgenoten telkens weer psychisch of fysiek mishandelen.
Wat wordt er gedaan tegen pesten?
Hulp voor kinderen en ouders tegen (online) pesten Kinderen die (digitaal) worden gepest, kunnen hulp vinden op Pestweb.nl. een forum om met andere kinderen en jongeren ervaringen met (online) pesten te delen; directe hulp om zelf het (online) pesten te stoppen; goede voorbeelden om cyberpesten tegen te gaan.
Wat te doen tegen pesten op school?
De Wet Veiligheid op school beleid op te stellen en uit te voeren (bijvoorbeeld een pestprotocol); een pestcoördinator aan te stellen (die de uitvoering van het beleid coördineert); pesten te monitoren; een laagdrempelig aanspreekpunt voor ouders en leerlingen aan te stellen (bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon).
Wat is veiligheid op school?
Een school is veilig als de sociale, psychische en fysieke veiligheid van leerlingen niet door handelingen van anderen wordt aangetast. Dat betekent dat er een veilige en positieve sfeer is op school.
Wat staat er in de wet over online pesten?
Cyberpesten is pesten op internet. Soms wordt het bedreigen, stalken, beledigen, discrimineren of smaad en dat is strafbaar. Zo is het posten van sexy foto’s en filmpjes van je vriend(in) strafbaar. Je kunt je dan schuldig maken aan smaad, laster of belediging en dat is strafbaar.
Wat is pesten basisschool?
Pesten is gewelddadig en meestal herhaald gedrag van 1 of meer personen, met de bedoeling om de andere(n) te kwetsen. De schade kan psychologisch, seksueel, lichamelijk of sociaal zijn. Wie wordt gepest, kan zich meestal niet verdedigen.
Wat word er gedaan tegen pesten op de werkvloer?
Praat met bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon op uw werk of uw huisarts als u wordt gepest. Kunt u het probleem niet zelf oplossen? Stuur dan een klacht aan uw leidinggevende of de Inspectie SZW.
Welke mensen worden gepest en op welke manier?
Vormen van pesten
- Fysiek. Je wordt bijvoorbeeld achterna gezeten op weg naar huis en geslagen, geschopt of geduwd.
- Verbaal. Klasgenoten schelden je bijvoorbeeld uit op het schoolplein.
- Sociaal. Anderen praten over je buiten je om of ze negeren je.
- Via internet (cyberpesten).
Wat te doen tegen treiteren?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen wanneer je slachtoffer bent van pestgedrag of pestgedrag in je omgeving ziet.
- Kom op voor jezelf of een ander.
- Blijf rustig.
- Zoek hulp.
- Vermijd pesters: je hebt ze niet nodig.
- Omring je met mensen die je accepteren.
- Accepteer pesten nooit, bij wie dan ook.
Waar kan ik pesten melden?
Als een kind gepest wordt kunnen ouders dit melden bij het aanspreekpunt voor pesten binnen de school. Zijn zij niet tevreden over de aanpak door de school, dan kunnen zij een klacht indienen bij de klachtencommissie van de school. Welke klachtencommissie dat is staat in de schoolgids of op de website van de school.