Blog

Wat is een vernauwing in de darmen?

Wat is een vernauwing in de darmen?

Een darmobstructie is een plotselinge verstoring in de passage van voedsel door de darm. Een obstructie wordt ook wel een darmafsluiting genoemd. Voedsel kan het lichaam dan niet als ontlasting verlaten. Hierdoor kunnen ernstige klachten en een levensgevaarlijke situatie ontstaan.

Hoe kan je dunne darm afsterven?

Als de bloedvaten in de darm afgesloten zijn, komt de bloedvoorziening in een groot deel van de darmen in gevaar. Het kan leiden tot het afsterven van een gedeelte van de darm. Dat wordt een darminfarct genoemd.

Wat te doen bij een Darmafsluiting?

Behandeling van ileus Ook zal de arts je een infuus geven waardoor je vocht krijgt toegediend. Bij een obstructie ileus moet eigenlijk altijd een operatie uitgevoerd worden om de obstructie op te heffen. Meestal zal de chirurg het deel van de darm met de obstructie verwijderen.

Wat als dunne darm niet werkt?

Bij malabsorptie kan je dunne darm niet voldoende voedingstoffen opnemen uit voedsel. Als malabsorptie niet wordt behandeld, kunnen er in je lichaam tekorten aan bepaalde voedingstoffen ontstaan. Deze tekorten kunnen leiden tot andere problemen zoals bloedarmoede (anemie), zenuwaantasting of ondervoeding.

Hoe kom je aan een geperforeerde darm?

Een darmperforatie kan ontstaan als de darm plaatselijk ontstoken is. Cellen van de darmwand sterven dan af en er ontstaat een gaatje in de darmwand. Dit kan gebeuren door een ontsteking aan uitstulpingen in de dikke darm. Of door een beklemming van de dikke darm.

Hoe zien de darmen er uit?

De dunne darm heeft een lengte van ongeveer 6 meter en bestaat uit: De twaalfvingerige darm, die ook wel duodenum wordt genoemd. Deze is 25 centimeter lang. De nuchtere darm, die ook wel jejunum wordt genoemd.

Hoe voelt een Darmafsluiting?

Klachten darmverstopping De darm gaat dan extra hard werken. Dit geeft krampende buikpijn. Patiënten kunnen ook een opgeblazen gevoel hebben. Meestal hebben patiënten ook geen eetlust, zijn ze misselijk en moeten ze overgeven.

Hoe lang duurt Darmobstructie?

Behandeling darmobstructie Vaak zijn darmobstructies slechts tijdelijk en verdwijnen ze vanzelf. Sommige gevallen vragen echter om een meer uitgebreide behandeling. Een operatie is vrijwel altijd nodig als de darmen volledig geblokkeerd zijn of wanneer de bloedtoevoer van de darm is afgesloten.

Wat moet je doen bij een darmontsteking?

Je kunt een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) nemen tegen eventuele buikpijn en hoofdpijn. Paracetamol drukt ook de koorts. Wanneer het braken en de diarree langer dan 48 uur aanhouden of samengaan met hevige pijn, neem dan contact op met je huisarts.

Wat moet ik doen bij Overloopdiarree?

Bij de behandlingen van overloopdiarree of paradoxale diarree met dunne ontlasting is het belangrijk om voldoende vezels (zoals bruinbrood, rijst en volkorenproducten) te eten en laxerende producten (koffie, fruit en pittig eten) te vermijden.

Wat moet je doen als je hond niet kan poepen?

De meeste gevallen van verstopping zijn gemakkelijk op te lossen met een beetje beweging of een evenwichtige voeding. Geef je hond nooit een laxeermiddel zonder overleg met je dierenarts! In zeer ernstige gevallen van verlossing kan de dierenarts helpen met de ontlasting uit te voeren.

Hoe ernstig is een darmperforatie?

Een darmperforatie kan erg gevaarlijk zijn omdat hierdoor ontlasting in de buikholte terecht kan komen. Er kan dan een buikvliesontsteking (peritonitis) ontstaan. Een darmperforatie en/of buikvliesontsteking geeft acute, hevige pijnklachten, meestal in combinatie met hoge koorts.