Other

Wat moet je doen als je kentekenplaat kwijt is?

Wat moet je doen als je kentekenplaat kwijt is?

Bent u naast uw kentekenbewijs ook een kentekenplaat kwijt of is deze gestolen? Dan moet u eerst een nieuw kentekenbewijs aanvragen. Hiermee kunt u nieuwe kentekenplaten kopen. Als u met tijdelijke (witte) kentekenplaten wilt rijden, dan moet u persoonlijk aangifte doen bij de politie.

Is dit kenteken gestolen?

Voertuiggegevens online bekijken Gegevens van een voertuig bekijkt u in het kentekenregister op de website van de RDW. Daar ziet u of het voertuig als gestolen staat geregistreerd.

Wat te doen bij verlies kentekenplaat brommer?

Als u de kentekenplaat van uw brommer kwijt bent of als deze is gestolen, moet u dus zo snel mogelijk een nieuwe kentekenplaat aanvragen. Tot die tijd mag u niet op uw brommer rijden. Gaat u toch met uw brommer de weg op? Dan riskeert u een fikse boete.

Wat gebeurt er als je zonder kenteken rijd?

Wanneer je rijdt zonder kentekenplaat riskeer je een boete van 140 euro. Ook wanneer je slechts één kentekenplaat mist (voor of achter) mag je de weg niet op. Je moet dan nieuwe kentekenplaten aanvragen, bij een RDW erkende kentekenplaatfabrikant.

Heb je kentekenbewijs nodig voor overschrijven?

U heeft de kentekencard en de tenaamstellingscode van het voertuig dat u wilt overschrijven. Met een ‘papieren’ kentekenbewijs is online overschrijven niet mogelijk. U heeft een geldig Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart met een chip.

Hoe controleer ik of een scooter gestolen is?

Doe de scooter check!

  • Controleer altijd kenteken en chassisnummer. Eerst online, maar controleer ook bij het ophalen of het nummer klopt.
  • Als het chassisnummer ook nog eens verwijderd is, dan kan je er wel van uitgaan dat de scooter gestolen is.
  • Controleer of de sleutels orgineel zijn.
  • Kijk of er braakschade is.

Wat moet je doen als je scooter gestolen is?

Bij diefstal van uw brommer of bromfiets moet u eerst zo snel mogelijk aangifte doen bij de politie. U kunt online aangifte doen of naar het politiebureau gaan. Denk eraan uw verzekerings- en kentekenbewijs mee te nemen bij aangifte op het politiebureau.

Wat kost het om een brommer op kenteken te zetten?

De kosten bedragen zo’n 31 euro en kun je op de website van RDW via IDEAL betalen. Na de aanvraag heb je het kentekenbewijs + de overschrijfcodes binnen enkele werkdagen in huis per post.

Is de voorste nummerplaat verplicht?

Bij motorrijtuigen op meer dan drie wielen, met uitzondering van bromfietsen, moeten de kentekenplaten zijn aangebracht aan de voor- en achterzijde van het motorrijtuig op de daartoe bestemde plaats.

Is kenteken voor verplicht?

Een kenteken wordt bij voertuigen zoals auto’s, brommers, aanhangwagens en motorfietsen gebruikt. In de meeste landen is een kentekenplaat verplicht, zowel aan de voorzijde als de achterzijde van een voertuig, behalve een aanhangwagen of caravan, deze hoeft alleen een kenteken aan de achterkant te hebben.

Welk deel nodig voor overschrijven auto?

Wanneer je de auto verkoopt moet je het volledige kentekenbewijs meenemen. Deze bestaat uit het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (deel II) of een kentekencard en de tenaamstellingscode.

Kan je een scooter overschrijven zonder kentekenbewijs?

Heb je nog een papieren kentekenbewijs in plaats van een kentekencard? Dan heb je een tenaamstellingsbewijs, overschrijvingsbewijs en geldig identiteitsbewijs nodig. Voor het overschrijven van een scooter ga je samen met de (ver)koper naar een Kentekenloket.