Questions and answers

Wat te doen met gebroken duim?

Wat te doen met gebroken duim?

Behandeling van een gebroken duim Bij een eenvoudige en verplaatste breuk zal de arts ervoor kiezen om het botstuk weer recht te zetten. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Vervolgens zal de duim, en ter ondersteuning de gehele hand, in het gips of een spalk moeten genezen.

Hoe lang moet een gebroken duim in het gips?

Een niet-verplaatste breuk wordt behandeld met een gipsspalk gedurende 4 weken. Bij een verplaatste breuk is een operatie soms noodzakelijk. Er zijn twee soorten duimbreuken: – de Rolando-fractuur is een breuk aan de onderkant van het middenhandsbeentje van de duim, in het gewricht.

Wat moet je doen als je een gebroken vinger hebt?

Behandeling met gips of een spalk is vaak voldoende. Alleen bij een afwijkende stand of een verdraaide en/of verkorte vinger is een operatie nodig. De verplaatste botdelen worden dan weer in de goede positie geplaatst en met metalen pennetjes of een plaat en schroeven vastgezet.

Wat te doen bij zwaar gekneusde duim?

Tips behandelen van een kneuzing

  1. Leg het gekneusde lichaamsdeel omhoog. Zo stroomt het bloed terug en vermindert de zwelling en de pijn.
  2. Koel de kneuzing minstens 10 minuten. Gebruik een speciaal icepack om de zwelling te laten afnemen.
  3. Breng een drukverband aan.
  4. Doe rustig aan.

Hoe lang blijft een gebroken vinger dik?

Bij vingers is dit over het algemeen vrij kort (soms zelfs slechts 1 week, daarna tape). Bij de middenhand of bij de handwortelbeentjes is dit meestal wat langer (circa 3-4 weken) Een uitzondering vormt het ‘scaphoid’, een bootvormig botje dat onderdeel vormt van de handwortelbeentjes.

Hoe kun je zien of vinger gebroken is?

De kneuzing zelf en de plek eromheen zijn pijnlijk. De pijn wordt erger als je op de kneuzing drukt of beweegt. Rondom de kneuzing kan een zwelling ontstaan. En de plek waar het pijn doet voelt warm aan en kan (een beetje) rood zijn.

Wat moet je doen als je een botbreuk hebt?

Wat doe je bij een botbreuk?

  1. Laat het slachtoffer niet onnodig bewegen (ondersteun een been, met hand of deken).
  2. Dek een open wond losjes af met een dekverband.
  3. Laat bij een botbreuk aan de arm of schouder het slachtoffer zelf de arm vasthouden.

Hoe lang duurt een gebroken pink?

Hoe lang moet een gebroken pink in het gips?

Normaalgesproken draagt u het gips drie à vier weken. Na de genezing kan uw vinger iets korter zijn, maar dit hoeft geen invloed te hebben op het functioneren van uw hand of vinger. Bij sommige hand- en/of vingerfracturen moeten de botten door middel van een operatie weer op de juiste plaats worden gebracht.