Questions and answers

Wat zijn de eerste symptomen van suikerziekte?

Wat zijn de eerste symptomen van suikerziekte?

Symptomen diabetes

  • veel dorst en veel plassen.
  • afvallen zonder dat daar een reden voor is.
  • in korte tijd ziek en beroerd voelen.
  • veel honger hebben, of juist helemaal niet.
  • wazig zien.
  • misselijk zijn of overgeven.

Kun je afvallen door diabetes?

Bij mensen met diabetes en overgewicht verbeteren de bloedsuikerwaarden na een caloriebeperkend dieet met weinig koolhydraten. Op korte termijn verliezen zij meer gewicht dan met diëten met weinig vet.

Wat zijn symptomen van zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes kun je opmerken doordat je veel dorst hebt, veel moet plassen, vermoeid bent of doordat je kind veel groter is dan normaal voor dat moment in de zwangerschap. Maar vaak merk je het niet.

Wat zijn de verschijnselen van suiker?

veel dorst en last hebben van een droge mond. veel plassen. veel moe zijn. last van ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien.

Kan je diabetes hebben zonder het te weten?

Diabetes, suikerziekte, is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten. Laat ontdekken van diabetes is levensgevaarlijk.

Kan ik zelf testen of ik suiker heb?

U kunt zelf uw bloedsuiker meten met een vingerprikje. U gebruikt hiervoor een prikpen, een teststrip en een bloedsuikermeter. U meet de bloedsuiker in een druppel bloed uit uw vingertop. U spreekt met de huisarts af wat uw bloedsuiker mag zijn.

Waarom afvallen bij diabetes type 2?

Afvallen bij diabetes type 2 Mensen met diabetes type 2 maken meestal minder insuline aan en zijn minder gevoelig voor insuline. Daarvoor krijg je meestal medicijnen. Overgewicht is een belangrijke oorzaak van diabetes type 2. Door af te vallen kun weer gevoeliger worden voor insuline.

Kun je van insuline spuiten afkomen?

Wie diabetes type 2 heeft kan in veel gevallen door gezonder te eten, te bewegen en af te vallen ervoor zorgen dat het lichaam weer beter reageert op insuline. De bloedsuiker wordt dan lager en stabieler. Er zijn zelfs mensen die daardoor helemaal geen insuline of medicijnen meer nodig hebben.

Wat zijn de oorzaken van zwangerschapsdiabetes?

Tijdens de zwangerschap hebt u meer insuline nodig om de suiker uit uw voeding te verwerken. Dit komt door zwangerschapshormonen. Soms kan de alvleesklier deze verhoogde vraag naar insuline niet meer aan. Uw bloedsuikergehalte (glucosespiegel) wordt te hoog: u hebt dan zwangerschapsdiabetes.

Hoe weet je of je zwangerschapsdiabetes hebt?

De diagnose wordt gesteld door het uitvoeren van een glucose tolerantietest (GTT). Je drinkt een suikerdrankje. Na een uur wordt je bloedglucosewaarde gemeten om te kijken of je lichaam zelf insuline heeft aangemaakt. Is de bloedglucosewaarde hoger dan 7,8 mmol/l, dan heb je zwangerschapsdiabetes.

Wat kun je het beste drinken bij diabetes?

Het is beter om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te nemen, zeker als je diabetes hebt. Want er zitten veel snelle suikers in, die de bloedsuiker enorm beïnvloeden. Water kan altijd, evenals thee of koffie zonder suiker.

Wat is een goede bloedsuiker?

Een goede bloedsuiker voor ‘s ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.