Most popular

Wat zijn de toelatingseisen voor tandartsassistent?

Wat zijn de toelatingseisen voor tandartsassistent?

Welke vooropleiding heb je nodig?

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg;
 • Mbo-diploma niveau 2 of 3 van een vergelijkbare opleiding;
 • diploma lbo, vbo of mavo waarbij alle examenvakken zijn afgelegd op tenminste c-niveau;
 • overgangsbewijs havo of vwo naar het derde/vierde leerjaar.

Hoe lang duurt de opleiding tandartsassistente?

Je kunt de MBO-opleiding Tandartsassistent (niveau 4) op twee manieren volgen: via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL, werken en leren) of via de beroepsopleidende leerweg (BOL, leren en stage lopen). De opleiding duurt gemiddeld drie jaar. Op sommige ROC’s is het ook mogelijk om de opleiding in deeltijd te volgen.

Welk niveau is tandartsassistente?

De opleiding Tandartsassistent is een BOL-opleiding. Je krijgt 3 jaar lang les en praktijk op niveau 4. Je zit ongeveer 60% van de tijd op school. De rest van de tijd loop je stage en doe je praktijkervaring op.

Hoe kan je tandartsassistente worden?

Om tandartsassistent te worden moet je de mbo-4-opleiding Tandartsassistent hebben afgerond. De duur van de opleiding verschilt per opleidingsinstituut en varieert tussen de twee en drie jaar.

Welke opleiding volg je voor tandarts?

Om tandarts te worden volg je de universitaire opleiding Tandheelkunde. De duur van de opleiding is 6 jaar: 3 jaar bachelor en 3 jaar master. Na afronding van de master kun je je laten inschrijven in het BIG-register.

Welke opleiding na tandartsassistente?

Na de mbo-opleiding Tandartsassistent kun je bijvoorbeeld een cursus tot preventieassistent volgen, of doorstuderen voor mondhygiënist.

Welke vakken krijg je als tandartsassistente?

Tijdens de mbo-4-opleiding tot tandartsassistent leer je hoe je de tandarts praktisch ondersteunt tijdens zijn werkzaamheden ‘aan de stoel’. Je doet kennis op van tandheelkunde en krijgt vakken als anatomie, gezondheidskunde en scheikunde. Ook leer je hoe je de tandarts ondersteunt op administratief gebied.

Wat is de salaris van een tandartsassistente?

Wat verdient een tandartsassistent? Je ontvangt als beginnend tandartsassistent (vanaf 21 jaar) een bruto maandsalaris van ongeveer € 1.765,- exclusief 8% vakantietoeslag. Een salaris is afhankelijk van leeftijd en ervaring.

Wat moet je doen als tandartsassistente?

Welke handelingen kan een tandartsassistent uitvoeren?

 • Verrichten van diverse baliewerkzaamheden.
 • Verrichten van diverse ondersteunende administratieve werkzaamheden.
 • Klaarmaken, opruimen en schoonmaken van de behandelkamers en de instrumenten.
 • Assisteren aan de stoel tijdens de behandeling.

Welke vakken heb je nodig voor Tandheelkunde?

Studieprogramma en vakken

 • De beroepsopleiding tot tandarts (technische scholing, radiologie, tandheelkundige theorie en relevante medische, biologische en gedragswetenschappelijke kennis)
 • Wetenschappelijke scholing (medisch-biologische achtergrond, ervaring opdoen met wetenschappelijk onderzoek)
 • Een keuzegedeelte.

Wat kun je worden met Tandheelkunde?

De studie Tandheelkunde leidt je op tot het beroep van tandarts. Na je afstuderen kun je je eigen praktijk beginnen, maar de meeste tandartsen gaan aan de slag als zelfstandige in een groepspraktijk waar ze samenwerken met andere tandartsen, tandtechnici, tandartsassistenten en mondhygiënisten.