Helpful tips

Wat zijn somatische lichamelijke klachten?

Wat zijn somatische lichamelijke klachten?

Somatische klachten betekent letterlijk lichamelijke klachten. Wanneer er sprake is van SOLK heeft iemand lichamelijke klachten die onvoldoende te verklaren zijn. Je hebt al langere tijd last van de klachten maar deze zijn door een arts niet volledig te relateren aan een ziekte of beschadiging.

Wat is somatische zorg?

Zorg en behandeling bij een chronische lichamelijke aandoening, zoals de ziekte van Parkinson, een chronische longziekte (COPD) of een beroerte (CVA), heet ook wel somatische zorg.

Wat is een somatische screening?

Bij een somatische screening doen we een lichamelijk onderzoek en een onderzoek naar je leefstijl. Daarnaast laat je een bloedonderzoek doen.

Hoe behandel je psychosomatische klachten?

Een huisarts die een psychosomatische problematiek vermoedt, zal eerst enkele weken rustig afwachten. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten namelijk na enige tijd spontaan. Een tweede groep patiënten wordt goed opgevangen in zowel de somatische als de psychiatrische tweede lijn.

Wat is een somatische Symptoomstoornis?

Iemand met een somatische symptoomstoornis heeft last van lichamelijke klachten waarvoor geen lichamelijke of medische oorzaak wordt gevonden. Soms is er wel een medische oorzaak, maar is er geen verklaring voor de ernst van de klachten. Vaak lijken er ook psychische factoren zoals stress of angst mee te spelen.

Wat zijn SOLK?

Uw huisarts noemt die klachten SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten; Somatisch betekent ‘lichamelijk’). Vroeger noemden artsen dit soort klachten ‘lichamelijk onbegrepen klachten’, ‘functionele klachten’, ‘psychosomatische klachten’ of ‘somatoforme klachten’.

Hoe herken je een somatische zorgvrager?

Een somatische aandoening is een lichamelijke ziekte, waarbij iemand dus lichamelijke klachten en symptomen heeft. Een somatische aandoening kan dus inhouden dat iemand problemen heeft met de motoriek of met het hart, maar het kan ook gaan om problemen aan het zenuwstelsel: denk aan de ziekte van Parkinson.

Wat betekent somatische ziekte?

Actuele lichamelijke ziekte of aandoening. Een aandoening die gekenmerkt wordt door stabiele fases en bij verergering door medische en/of paramedische behandeling (nog) kan genezen of verbeteren, heeft als grondslag somatische aandoening, en niet de grondslag lichamelijke handicap.

Hoe vaak neem je een algemene somatische screening minimaal af?

4.2.1 Inzetten. Ten minste een keer per jaar vindt een algemene somatische screening plaats. Dit omvat een somatische anamnese, lichamelijk onderzoek en specifieke metingen (standaard en op indicatie).

Wat voor klachten bij SOLK?

Bij onderzoek is er geen ziekte of lichamelijke oorzaak voor uw klachten te vinden. Of er is wel een lichamelijke oorzaak gevonden, maar het is onduidelijk waarom uw klachten zo heftig zijn, zo veel last geven of zo lang duren. Artsen noemen die klachten onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK).

Wat is somatische?

De zorg en behandeling bij een chronische lichamelijke aandoening wordt ook wel somatische zorg genoemd. Somatische klachten zijn altijd lichamelijke klachten. Somatisch betekent letterlijk lichamelijk. Somatiek verwijst dus naar alle behandelingen die betrekking hebben op het menselijk lichaam.