Other

Welke rupsen zitten op buxus?

Welke rupsen zitten op buxus?

De buxus rups of of de buxusmot is een rups die de buxusblaadjes aantast. Deze mot komt uitsluitend op buxus voor en maken in korte tijd complete buxushagen/struiken kapot. In 2010 zijn in de provincie Brabant vele rupsen aangetroffen en deze verspreiden zich nu over een groot deel van Nederland.

Kunnen buxus rupsen tegen vorst?

Jonge buxusrupsen overwinteren in een cocon en kunnen tot wel -10 graden vorst verdragen!

Hoe verwijder ik rupsen uit buxus?

Knip de aangetaste delen van de buxus weg en gooi dit snoeiafval zo snel mogelijk weg. Stop het afval in een afgesloten zak zodat de rupsen niet kunnen ontsnappen. Schaf een funnelval buxusmot aan om zoveel mogelijk mannelijke motjes te vangen, zodat er minder vrouwtjes bevrucht worden.

Welke maand buxusmot bestrijden?

Er zijn drie periodes in het jaar waarbij de rupsen bestreden kunnen worden. April tot mei, als de rupsen uit hun overwinteringsplaats tevoorschijn komen en vooraleer ze verpoppen. Juli en augustus, als de eerste generatie rupsen uit de eitjes komt en zich op de bladeren stort.

Hoe hard groeit een buxus?

De buxus groeit langzaam en wordt niet groot: zelfs als alleenstaande boom haalt hij zelden een hoogte van meer dan enkele meters. Die trage groei is belangrijk voor wie de haag in een mooie vorm wilt snoeien: de buxus zal niet snel verder groeien, dus de vorm blijft lang zichtbaar.

Welke vlinder komt er uit de Buxusrups?

Oorsprong van de buxusmot De buxusmot (Cydalima perspectalis) komt uit Azië (Japan, Zuid-Korea, China). Vermoedelijk is deze nachtvlinder in 2007 in Duitsland geïntroduceerd via import van Buxusstruiken uit Azië.

Kunnen rupsen tegen vorst?

Rupsen in de winter De rupsen zitten doodstil en kunnen goed tegen kou en vorst.

Waar zit de buxusmot?

Oorsprong van de buxusmot De buxusmot (Cydalima perspectalis) komt uit Azië (Japan, Zuid-Korea, China). Vermoedelijk is deze nachtvlinder in 2007 in Duitsland geïntroduceerd via import van Buxusstruiken uit Azië. In dat jaar werd hij ook in Nederland gesignaleerd.

Hoe kom je van rupsen af?

Plantjes afdekken: vooral jonge plantjes zijn in trek bij rupsen. Dek stekjes en plantjes daarom af (bijvoorbeeld met een net of vliesdoek) om te voorkomen dat vlinders eitjes kunnen leggen tussen jouw planten. Vogelhuisje en vogelvoer: lok extra veel vogels naar jouw tuin met vogelvoer en/of een vogelhuisje.

Wat te doen met aangevreten buxus?

Veel mensen denken dat hun aangevreten, kale buxus niet meer te redden is, maar niets is minder waar. Schraap een klein stukje van de bast van de buxus af. Is de bast eronder nog groen? Dan leeft je buxus nog en kan hij volgend jaar weer goed nieuwe blaadjes aanmaken.

Kun je buxusmot bestrijden?

Luxan Delete Spray bestrijdt de buxusrups en buxusmot snel en effectief. Het gif werkt als het contact maakt met het insect maar ook wanneer het, via de plant, in de maag terecht komt. Het bestrijdingsmiddel heeft daarnaast een langere nawerking aangezien het nog een tijd aanwezig blijft op je buxus.

Hoe lang blijft de buxusmot actief?

Buxusmotten zijn actief vanaf maart – april tot oktober. In één jaar gaan drie generaties telkens voor een invasie. Gevolg: drie gevaarlijke periodes: april – mei, juni – juli en eind augustus – september.