Blog

Hoe diep moeten uien?

Hoe diep moeten uien?

Tussen de verschillende zaadjes moet je een ruimte van ongeveer 5 tot 7 centimeter aanhouden. Tussen de verschillende rijen houd je een afstand aan van 25 centimeter. Wanneer je op deze manier plant heeft de ui voldoende ruimte om te groeien. Qua diepte raden we zo’n 2 centimeter diep aan.

Hoe lang moet een ui in de grond?

Uien zaaien is bewerkelijk, kies voor het gemak en koop aan het eind van de winter pootuien. Plant deze zodra de bodem begint op te warmen uit. Dit is meestal vanaf eind februari tot half maart. Uien groeien snel, ze zijn in juli al te oogsten.

Hoeveel uien aan een plant?

Je plant ze met het puntje net boven de grond zo een 10 – 15 cm uit elkaar naargelang van de grootte van de volwassen uien. Je kunt ze ook op de helft van de afstand planten en de helft in een vroegrijp stadium oogsten als Stengelui. Laat 30 cm tussen de rijen.

Wat gebeurt er als je een ui plant?

Als je een zaadje van een ui in de grond stopt, kan er een klein uienplantje uit groeien. Na een tijd wordt deze uienplant onderaan dikker. Die verdikking wordt straks een nieuwe ui. De buitenste blaadjes van de bol worden al bruin.

Hoeveel water heeft een ui nodig?

Vroeger dachten we dat uien niet zo veel water nodig hadden, maar dat hebben ze juist wel. Omdat ze oppervlakkig groeien en wortelen hebben ze snel last van droogte. Maar dat zie je nooit aan een ui, ze wordt niet slap of zo, ze groeit alleen minder goed.

Hebben uien mest nodig?

Uien moeten schraal bemest worden, het liefst voor de winter met goed verteerde stalmest. Omdat uien een oppervlakkige beworteling ( ca. 30 cm) hebben is het van belang dat er niet te diep bemest wordt.

Hoe lang moet je uien drogen?

Na ongeveer een week zijn de uien mooi droog en kun je het overtollige verdorde loof verwijderen. Daarna leg je ze in bakjes of hang je ze op in een droog, goed verlucht lokaal. Uien verdragen sterke vorst, dus in de kelder kun je ze ook bewaren. Door vocht gaan ze wel rotten.

Kun je een uitgelopen ui planten?

Als een ui uitgelopen is dan kan je deze laten uitgroeien tot een nieuwe ui. Plant de uien zo dat de bol net onder de aarde bedekt is. Niet te diep planten dus, en nu is het afwachten of de uien gaan groeien. Als het loof omvalt dan is de ui bijna klaar om geoogst te worden.

Hoe kan je uien planten?

Hoe moet je ui kweken?

  1. Koop uienzaad, zaaitrays, zaai- en stekgrond, perliet en een plantenspuit.
  2. Begin eind februari tot half maart met zaaien in zaaitrays (in kweekkas)
  3. Houd een plantafstand van 2 tot 3 cm en geef aan de onderkant water.
  4. Na 25 dagen verspeen je de plantjes naar grotere kweekpotten (7 x 7 cm)

Hoe moet ik uien planten?

Uien planten of poten in de moestuin

  1. Je kunt uien het beste in maart zaaien.
  2. In augustus zal het loof aan de bovenkant gaan verwilderen en op de grond vallen.
  3. Wanneer het topje hiervan bruin wordt kun je de ui uit de grond trekken.
  4. Daarna nog even in de zon laten drogen in een goed geventileerde ruimte.

Wat komt er uit een ui?

De ui is een bolgewas en heeft in het algemeen een of meer papierachtige buitenste rokken om een gelaagde kern.

Hebben uien veel water nodig?

Vroeger dachten we dat uien niet zo veel water nodig hadden, maar dat hebben ze juist wel. Omdat ze oppervlakkig groeien en wortelen hebben ze snel last van droogte. Pas daar wel bij op: uien houden er dus niet van om in kletsnat water te blijven ‘staan’.