Blog

Waarom krijg je hoofdpijn van te lang slapen?

Waarom krijg je hoofdpijn van te lang slapen?

“Als je in het weekend erg lang uitslaapt, kan hoofdpijn ontstaan, omdat je lange tijd niets hebt gegeten. Om dit te voorkomen kun je het beste een regelmatig slaappatroon aanhouden,” zegt dokter McDevitt van de Universiteit van Californië.

Is te veel slaap slecht voor je?

Als je meer dan 8 uur per nacht slaapt, neemt de kans op een hartaanval toe. Te weinig slapen is niet gezond, dat weten we allemaal. Maar te veel slapen blijkt nu ook ongezond te zijn. Te veel slaap wordt in een nieuw onderzoek gelinkt aan een hoger risico om ziek te worden en te overlijden.

Waarom slaapt iemand veel?

Teveel slapen en zich overmatig slaperig voelen komt vaak voor. Door ons drukke bestaan zijn veel mensen moe. Veel willen slapen wordt bijvoorbeeld bij een burn-out gezien. Het is pas een slaapstoornis als iemand daaronder lijdt of er sprake is van beperkingen in het functioneren.

Hoe weet ik of ik te veel slaap?

Veel slapen en niet uitgerust wakker worden is vaak een teken dat je nachtrust niet efficiënt genoeg is of dat er onderhuids iets anders speelt. Langdurig te veel slapen kan o.a. leiden tot: Cognitieve beperking (“hersenmist”) Depressieve gevoelens en snel geïrriteerd.

Kan heel de dag slapen?

Overmatige slaperigheid gedurende de dag noemen we ook wel hypersomnie. Hypersomnie is dus niet hetzelfde als vermoeidheid. Mensen met hypersomnie slapen erg vel en hebben overdag aanvallen van ongewild in slaap vallen.

Kan je hoofdpijn krijgen van te weinig slaap?

“Je kunt allerlei gezondheidsklachten krijgen als je te weinig slaapt. Eerder onderzoek heeft ook aangetoond dat er bij weinig slaap in het immuunsysteem ontstekingseiwitten worden gevormd. Dat verklaart waarom je ook pijn in je lichaam kunt voelen, zoals spier- of hoofdpijn.”

Wat gebeurt er als je teveel slaapt?

Teveel slaap betekent dat je te lang in bed ligt, en alles met het woord je ‘te’ is niet gezond. Je bent passief, voelt je passief, gebruikt je spieren niet waardoor je lichaam ze maar gaat afbreken, je doorbloeding verslechterd en je algehele conditie gaat achteruit.

Is slapen goed voor je?

Ja, slapen is gezond en dus is een gezond slaapritme belangrijk. Te weinig slaap zorgt namelijk voor een verlaagde weerstand, waardoor u vatbaar bent voor virussen en bacteriën. Bovendien verhoogt een slechte nachtrust de kans op aandoeningen, zoals: een depressie, obesitas en dementie.

Waarom ben je moe als je te lang slaapt?

Wanneer slaap je nu echt te lang? Wanneer je 9 uur slaapt en vervolgens nog altijd erg moe wakker wordt. Het is in dat geval zeker aan te raden om even naar je huisarts te gaan. Lang slapen kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van verschillende lichamelijke klachten of een onderliggende aandoening.

Wat kan je doen tegen hypersomnie?

Behandeling. De behandeling bestaat doorgaans uit het aanpakken van de onderliggende oorzaak. Bij idiopatische hypersomnie kunnen stimulerende middelen, zoals cafeïne, en soms medicijnen helpen om beter wakker te blijven overdag.

Wat gebeurd er als je te lang slaapt?

Kan je moe worden van te lang slapen?

Een grote groep mensen slaapt structureel teveel en een groot deel van hen wordt ondanks het vele slapen moe wakker. Teveel slapen is net als te weinig slapen niet gezond voor je lichaam.