Helpful tips

Wat als je niet ongesteld wordt in de stopweek?

Wat als je niet ongesteld wordt in de stopweek?

Wanneer er geen eisprong plaatsvindt, kun je feitelijk dus ook niet meer ongesteld worden. Wel krijg je in het geval van een stopweek, zoals bij de anticonceptiepil, te maken met wat bloedverlies. Dat voelt en ziet eruit als een menstruatie, maar dat is het eigenlijk dus niet.

Waardoor kan je niet ongesteld worden?

Vooral in de eerste en de laatste vruchtbare jaren zijn de menstruaties vaak onregelmatig. Als u zwanger bent of in de overgang komt blijft de menstruatie weg. Andere mogelijke oorzaken zijn spanningen, heel intensief sporten, eetproblemen, streng lijnen, mager zijn, medicijnen.

Is het erg als je te laat ongesteld wordt?

“Het is niet helemaal normaal, maar je menstruatie kan al wel eens te laat komen”, legt Felice Gersh, gynaecoloog, uit. “Als je je regels te laat krijgt, is dat vaak een teken van je lichaam dat er iets aan de hand is met je gezondheid.

Hoelang duurt het voordat je ongesteld wordt nadat je bent gestopt met de pil?

Na elke pilstrip slik je gedurende één week geen pillen. Dit noemen we de stopweek. Let op, dit is niet bij elke pilsoort het geval. De menstruatie komt meestal na 2 tot 3 dagen na het innemen van de laatste anticonceptiepil op gang.

Kan je zwanger worden als je nog niet ongesteld bent geweest?

Ja, in principe kan dat. De kans om zwanger te raken is het grootst bij een vrijpartij vlak voor de eisprong of op de dag van de eisprong. De eisprong vindt ergens halverwege de cyclus plaats. Vlak voor je menstruatie is de kans om zwanger te raken in principe verwaarloosbaar.

Is het erg als je op je 15e nog niet ongesteld bent?

Ben je voor je zestiende nog niet ongesteld, maar begin je wel al te groeien of borsten of schaamhaar te krijgen? Dan kun je verder afwachten. Het kan voor je lichaam geen kwaad als je nog niet menstrueert. Het kan zijn dat de puberteit bij jou wat langzamer op gang komt.

Wat als je eerder ongesteld wordt?

Hoe kan het dat je menstruatie te vroeg is? Als je in een korte tijd veel aankomt of afvalt, kan dit invloed hebben op je menstruatie. Het kan dus zomaar zijn dat je door je gewichtsverandering onregelmatig ongesteld, en dus te vroeg ongesteld, bent. Stress is nooit goed voor je lichaam.

Hoelang na het stoppen van de pil zwanger?

Wanneer je zwanger wordt na het stoppen met de pil is voor iedere vrouw anders. Het kan van een paar weken tot een jaar duren. Na de onttrekkingsbloeding is het wachten op je eerste natuurlijke menstruatie.