Questions and answers

Wat zijn de symptomen van een vernauwde halsslagader?

Wat zijn de symptomen van een vernauwde halsslagader?

Toch zijn er een aantal symptomen die kunnen wijzen op een (meestal hooggradige) vernauwing in de halsslagader:

 • Verlamming of krachtsvermindering van arm en/of been (hemiplegie of hemiparese).
 • Spraakstoornissen (afasie).
 • Voorbijgaande blindheid aan één oog (amaurosis fugax).

Waar zit de halsslagader?

De belangrijkste slagaders in het hoofd zijn de linker- en rechter halsslagader. Ze ontspringen vlak boven het hart uit de grote lichaamsslagader (aorta) en lopen voor in de hals tussen de uitwendig zichtbare schuine halsspier en de luchtpijp in.

Is halsslagader operatie gevaarlijk?

Een vaatchirurg maakt uw halsslagader schoon. De operatie heeft ook risico’s. Een bloedpropje kan loslaten. Dan krijgt u een herseninfarct door de operatie.

Hoe loopt de halsslagader?

De arteria carotis communis of gemeenschappelijke halsslagader ligt zowel links als rechts in de hals, waar zij langs de luchtpijp en de slokdarm van borst tot aan het hoofd loopt.

Hoe weet je of je aderverkalking hebt?

Wanneer je langer dan een week last hebt van de volgende klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

 • Een drukkende pijn midden op de borst, uitstralend naar de kaak of linkerarm.
 • Regelmatig zweten en klam.
 • Misselijkheid.
 • Uitvalverschijnselen.
 • Pijn in de benen tijdens het lopen.

Wat te doen bij verstopte halsslagader?

Bij een vernauwing in de halsslagaders is soms een operatie nodig: een halsslagaderoperatie of dotterbehandeling….Bij een vernauwing in de halsslagader kun je medicijnen voorgeschreven krijgen om:

 1. het cholesterolgehalte te verlagen (statines)
 2. bloeddruk te verlagen.
 3. samenklonteren van bloedplaatjes tegen te gaan.

Hoe ontstaat vernauwing?

Die vernauwing ontstaat door slagaderverkalking. Wanneer deze bloedvaten nauwer zijn, stroomt er minder bloed doorheen. Dit vergroot de kans op een zuurstoftekort. Vernauwingen in de kransslagaders zijn niet direct merkbaar.

Hoe ontstaat scheurtje in halsslagader?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk: Slagaderverkalking of atherosclerose: vooral hoge bloeddruk verhoogt het risico op een dissectie. Erfelijke bindweefselziekten: verminderde hoeveel elastisch weefsel en bindweefsel in de vaatwand zorgt voor een grotere kans op een dissectie.

Hoe gevaarlijk is aderverkalking?

Bij slagaderverkalking (of aderverkalking) ontstaan beschadigingen in de vaatwand en er hopen zich vetten en ontstekingscellen in de vaatwand op. Er ontstaan vernauwingen, de zogenaamde plaques. Het is gevaarlijk als zo’n plaque ineens openscheurt. Er vormen zich dan stolsels die een bloedvat kunnen afsluiten.

Wat te doen bij vernauwing halsslagader?

Wat is arteria carotis interna?

De arteria carotis interna of binnenste halsslagader is de belangrijkste slagader van het hoofd en de nek die de hersenen van bloed voorziet.

Hoe kun je bloedvaten controleren?

Een angiografie (DSA) is een röntgenonderzoek waarbij de bloedvaten door middel van een jodiumhoudende contrastvloeistof op röntgenfoto’s zichtbaar worden gemaakt. Hiervoor wordt een katheter (slangetje) in uw liesslagader ingebracht.