Helpful tips

Welke aandoening wordt veroorzaakt door legionella?

Welke aandoening wordt veroorzaakt door legionella?

De legionellabacterie kan een ernstige longontsteking veroorzaken die ook wel veteranenziekte genoemd wordt. Veteranenziekte komt op dit moment ongeveer 500 keer per jaar voor in Nederland. De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius.

Wat zijn de gevolgen van legionella?

Besmetting met legionella Legionella is een bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. Veteranenziekte is een ernstige longontsteking. Er bestaat ook een lichtere vorm van infectie: de legionellagriep.

Hoe weet je of je legionella hebt?

Hoe herken je legionella? De ziekte begint met snel opkomende koorts, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39 °C. De patiënt hoest en is soms kortademig.

Hoe erg is legionella?

Het overlijdensrisico is 5 tot 25 procent, afhankelijk van leeftijd en ziekteduur. Wanneer op tijd de juiste antibiotica wordt toegediend, daalt het risico van overlijden. ‘Een besmetting is vooral gevaarlijk voor zware rokers, ouderen en andere kwetsbare mensen’, zegt epidemiologe van het RIVM Petra Brandsma.

Wat is legionellose?

Legionellose is een infectie met de legionellabacterie. De legionellabacterie kan mensen ziek maken. Soms krijgen mensen klachten die lijken op griep.

Waarom heet veteranenziekte zo?

De naam veteranenziekte stamt uit 1976. Toen werden tijdens een bijeenkomst van oorlogsveteranen in Philadel phia (USA) veel mensen ernstig ziek. Een aantal van hen overleed aan een ernstige longontsteking. De bacterie die dit veroorzaakte werd legionella genoemd.

Is legionella besmetting dodelijk?

De legionairsziekte is een ziekte die dodelijk kan zijn en veroorzaakt wordt door een bacterie, legionella. Deze bacterie komt voor in douches en airconditioningbuizen van openbare plaatsen. Legionella (ook legionairsbacterie genoemd) komt vrij vaak voor in de natuur.

Hoe gevaarlijk is stilstaand water?

Wat zijn de gevaren van stilstaand water? Wanneer water stilstaat, wordt er door microbiële processen een slijmlaag, de zogenaamde biofilm, in het leidingnet gevormd. Dit zorgt voor ideale levensomstandigheden voor waterbacteriën en ziektekiemen, zoals pseudomonas aeruginosa en legionella.

Hoe lang duurt het voordat legionella ontstaat?

De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is 2 tot 20 dagen (meestal is het 5 tot 6 dagen). Legionella kan in water zitten. Als er gesproeid wordt met water waar de bacterie in zit, dan kan iemand hele kleine druppeltjes water (nevel) met de bacterie inademen.

Wat te doen tegen legionella besmetting?

Houdt koud water koud en warm water warm. De legionella bacterie groeit namelijk slecht in koud water en sterft in warm water. Zorg ervoor dat de temperatuur van het douchewater bij het tappunt minimaal 60ºC is en dat je koude water onder de 25ºC blijft.

Hoeveel mensen overlijden aan legionella?

Een recordaantal van 561 Nederlanders hebben vorig jaar een legionellabesmetting opgelopen. Van hen zijn er 31 overleden, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend.

Wat is de veteranenziekte?

Veteranenziekte is een zeldzame longontsteking door de legionella-bacterie. Als water stilstaat en opwarmt tussen 25 en 45 graden (boiler, vijver, fontein) dan kan de legionella-bacterie groeien.